Kasko

Kaskodan Değer Kaybı

Kaskodan Değer Kaybı

Trafiğe çıkan her araç için belirli riskler bulunur. Hatta sadece trafikte olan araçlar için değil park halinde olan araçlar içinde riskler her zaman mevcuttur. Özellikle sıfır araç piyasasında oldukça yüksek rakamlarla karşılaşılıyor. Araç sahipleri ödedikleri bu tutarlar üzerinden zaman içinde kullanımlarına ve hasar durumlarına bağlı olarak değer kayıpları yaşarlar. Kazalardaki değer kayıplarında kaskodan değer kaybı talebi en çok merak edilen konular arasında yer alır. Konu farklı zamanlarda gündeme gelir. İkinci el araç piyasasında artan araç fiyatlarına karşılık hasar maliyetlerindeki artışlar nedeni ile yaşanan düşüşlerde araç sahiplerini değer kaybı konusunda tazminat arayışlarına yönlendiriyor.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Formu

Örnek: Fiat Egea, BMW X5, Peugeot 5008 gibi

Gün-Ay-Yıl

Kaskodan Değer Kaybı Alınır mı?

Aracın rayiç bedeli ne kadar yüksek olursa değer kaybından doğan tazminat değeri de o derece yüksek olabiliyor. Araç fiyatlarının artması ile 5 ile 10 bin lira arasında değer kayıpları tazminat bedelleri alınabiliyor. Ancak her hasar değer kaybı olarak değerlendirilmez. Kaza sonrasında araç TRAMER kayıtlarına hasarlı araç olarak geçerse piyasadaki rayiç değeri üzerinden maddi bir kayıp ortaya çıkar. Kusurlu olan tarafın trafik sigortası üzerinden değer kaybı tazminatı ödenir. Yani kaskodan değer kaybı talep edilmez. Her sürücü değer kaybı tazminatı alamaz. Tazminattan yararlanacak taraf kusuru olmayan taraf olacaktır. Kaskodan bu tazminatı alabilmek için araç sahibi kasko yaptırırken ek teminatlar belirterek değer kaybını poliçe kapsamına almalıdır.

Aracın rayiç değeri, kilometresi, hasarın boyutu, ticari amaçlı kullanılıp kullanılmadığı gibi kriterler baz alınarak hesaplamalar yapılır. Bu hesaplamaları yapacak yetkili kişi ise sigorta eksperleridir. Kimden talepte bulunacak iseniz değer kaybına dair ekspertiz raporu almanız gereklidir. Araçtaki tüm hasarlar için tazminat ödenmez. Mini onarımlar ile giderilebilen basit kaporta tamiratları, plastik tampon onarımları, radyo- teyp, hava yastığı, mekanik, elektronik, lastik, jant gibi alanlarda yapılan tamiratlar içinde kaskodan değer kaybı taleplerinde bulunamazsınız. Bunu da genellersek aracın rayiç bedeli üzerinden yüzde 25’ini alan aşan değer kayıpları söz konusu da olduğunda değer kayıpları içinde ödeme yapılmaz.

İlginizi Çekebilir: Kasko Değer Kaybını Karşılar mı

Kaskodan Değer Kaybı Talebi

Ticari araçlarda özellikle değer kaybı tazminatının yüzde ellisi kadar ödeme alınabiliyor. Tazminat almak için model sınırlaması bulunmuyor. Ancak kilometreye göre ödenecek tazminat tutarı değişiyor. Özellikle 150 bin kilometre ve üzerindeki araçlardaki kaskodan değer kaybı değeri için daha düşük aralıklarda tazminatlar alınıyor. Ayrıca tazminat almak için aracın satılması gerekmez. Hasar sonrasında tazminat talepleri için başvurular yapılabilir. Değer kaybı talepleri için kaza tespit tutanağı ve hasar ekspertiz raporu gereklidir. Aracın ruhsat sahibi fotokopisi, hasar durumunu gösteren fotoğraflar, sürücü belgesi ile birlikte yazılı olarak ya da şahsen sigorta şirketlerine başvuru yapılabilir.

Sigorta şirketinin verdiği tazminat az gelirse Sigorta tahkim Kuruluna itiraz edebilirsiniz. 4 ay gibi kısa zamanda başvurularınızı sonuçlandırılabiliyor. Araç sürücüsü sene içerisinde kaç kazaya karışırsa karışsın her defasında kaskodan değer kaybı tazminatı alabilir. Dikkat edilmesi gereken tek nokta ise değer kaybını kaskodan alabilmek için ek olarak poliçede belirtilmeli ve teminat kapsamında ekstra hesaplanmalıdır. Kasko genel poliçelerinde bu şekilde bir değer kaybı için ödeme yapılmaz. Sadece oluşan zararın karşılanması için kasko devreye girer. Sadece zorunlu trafik sigortası üzerinden yaşanan kaza durumlarında değer kaybı tazminatı için taleplerde bulunulabilir. Ancak başvuru için kusurlu olmayan taraf olmanız gereklidir. Kazada birden fazla araç var ise en az kusurlu olan tarafa değer kaybı tazminatı ödenir. Diğer araçlara ödeme yapılmaz. İkinci el piyasasında aracının değerinin düşmesinden dolayı maddi kayıplar yaşayan her araç sahibi bu alanda değer kaybı tazminatını almak için taleplerde bulunabilir.

Danışmana Sor
Merhaba,
Araç Değer Kaybı Danışmanı olarak size danışmanlık hizmeti sağlamaktan onur duyarız. Size nasıl yardımcı olabiliriz?