Yazı İçeriği
Hayatın her alanında kazalarla karşılaşmak mümkündür. Kazalar sonucunda maddi ya da manevi mağduriyetler yaşanabiliyor. Özellikle trafik kazalarında maddi ve manevi kayıplar çok daha büyük olabiliyor. Araçlarda yaşanan hasar kayıplarının yanında değer kaybı da oluşmaktadır. Bu dara araç sahiplerinin maddi olarak zarara uğramasına neden oluyor. Araç sahipleri kaskodan değer kaybı alınır mı şeklinde aramalar yapabiliyor. Kasko poliçeleri bu alanda bağlayıcı değildir. Ancak bu alanda ekstra bir teminat gösterilerek poliçe yapılmış ise değer kaybı ödemeleri kasko firmaları tarafından da yapılır. Değer kaybı için genel olarak başvuru yapılacak mercii zorunlu trafik sigortası var ise kazada kusurlu olan araç sahibinin sigorta şirketi olacaktır.
İlginizi çekebilir: Değer Kaybı Tazminatı Hesaplama
Kaskodan Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır ?
Araç kaza sonrasında hasar gördüğünde değer kaybı yaşar. Değer kaybı yaşayan aracın sürücüsü kusurlu değil ise, karşı taraftan tazminat talep edebilir. Bu alanda herhangi bir poliçe bulunmuyor ise kaskodan değer kaybı alınır mı araştırmalarında olumlu bir yanıt alınamaz. Araçların onarımları sıfır halini aratmayacak şekilde bile yapılmış olsa ikinci el piyasasında kazalı araç olarak görülür ve normal piyasa değerinden daha düşük değer aralıklarında fiyatlar üzerinden satışa sunulur. Kaza sonrasında sadece boya işlemi gerekli olmuş ise bu değer kaybı olarak nitelendirilmez. Ancak parça değişimi sonrasında yapılan boya işlemi ve diğer onarım işlemleri değer kaybına neden olur.
Araçlarda oluşan maddi kayıplar iki şekilde telafi edilebilir. Bunlardan biri zorunlu trafik sigortası olurken diğeri ise kaskodur. Trafik sigortası hasar durumunda karşı tarafa verilebilecek zararları güvence altına alır. Kasko ise sigortalının sadece kendi aracındaki hasarları kapsar. Her iki sigorta türünün de riskleri karşılama limitleri farklı olacaktır. Trafik sigortasında limitler resmi makamlar tarafından belirleniyor. Kasko ise sadece araç trafikte olduğunda değil park halinde de yaşayabileceği kaza, yangın, çalınma gibi durumlar karşısında belirlenen limitler dahilinde aracı güvence altına alır. Kasko poliçelerinde değer kaybına ilişkin bir teminat bulunuyor ise kaskodan değer kaybı alınır mı sorusuna olumlu bir şekilde yanıtlar verilebilir.
Kaskodan Araç Değer Kaybı İçin Başvuru
Araçlarda yaşanan değer kayıpları için başvuru yapılacak yer sigorta şirketleridir. Anlaşmazlık yaşanıyor ise Sigorta Tahkim Kuruluna başvurulabilir. İşlemleriniz sonuçsuz kalıyor ise değer kaybı tazminat talebi için dava açabilirsiniz. Gerekli belge ve evraklarınızın tam olması sonucunda davanın kısa bir sürede lehinize olacak şekilde sonuçlanması mümkündür. Bu nedenle kaskodan değer kaybı alınır mı araştırmalarında eğer poliçenizde bu şekilde bir teminat belirtmiş ve bu şekilde bir ödeme yapmış iseniz kasko firmanız yaşadığınız değer kayıplarında başvuru yapmanız durumunda ödemenizi yapacaktır. Araç değer kaybının alınmasında dava sürecine girilmiş ise mahkeme tarafından bilirkişi atanır ve mahkeme bilirkişinin hazırlayacağı rapora göre karar verir.
Araç değer kaybının hesaplamasında pek çok parametre bulunur. Sigorta şirketi ya da kusurlu taraf ile mahkeme sürecine girilmiş ise online olarak otomatik hesaplamalar yapabilirsiniz. Aracın trafiğe çıkış yılı, marka ve modeli, kilometresi ve hasar durumu ile ilgili bilgiler vererek ortalama olarak aracınızın yaşadığı değer kaybı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Genellikle eksper raporu bağlayıcıdır. Eğer kaskodan değer kaybı alınır mı araştırmalarınızda bu alanda bir teminatınız bulunuyor ise kasko firması da ekspertiz raporunu talep edecektir. Genel olarak araç değer kaybı taleplerinde bulunurken kaza tespit tutanağı, polis raporları, hasarlı aracın fotoğrafları, onarım gören araca ait faturalarla başvuru yapılır. Hasar durumu genel olarak kasko tarafından karşılanır. Araçlarda yaşanan değer kayıpları ile ilgili tazminatlar da alındığında araç sahibinin maddi olarak zararı karşılanmış olur.