Kasko hakkında yasal bir zorunluluk bulunmasa da trafik sigortasına karşılık çok daha geniş kapsamlı bir tedbirdir. Aracın başına gelebilecek her türlü kötü durum karşısında maddi zarara uğramasının önüne geçer. Araç ile yaşanacak olası kaza durumlarında ve üçüncü şahısların araca verebileceği zararlardan dolayı oluşan zararlar kasko kapsamında karşılanabilir. Araç yaşadığı kazalar sonucunda kasko kapsamında onarılabilir, ancak bu alanda herhangi bir teminat bulunmuyor ise kasko değer kaybı karşılamaz. Değer kaybı maddi bir zarar olarak araç sahibine yansıyacaktır. Zorunlu trafik sigortası kapsamında kusurlu olan tarafın sigorta şirketinden bu değer kaybı talep edilebilir.
İlginizi çekebilir: Araç Değer Kaybı Hesaplama
Kasko Araç Değer Kaybı
Sadece yolculuk sırasında oluşan maddi zararlar değil araç park halinde iken de oluşabilecek hasarlar kasko kapsamında karşılanır. Kasko araç sahiplerinin risk durumunda maddi anlamda zora girmesinin önüne geçer. Belli başlı teminatlar çerçevesinde hesaplanır. Teminatlarda aracın hangi durumlar karşılığında kasko kapsamında değerlendirileceği belirlenir. Aracın onarılarak yenilenmesi dışında kasko değer kaybı kapsamında yer almaz. Bu alanda poliçenizde özel bir teminat bulunmuyor ise kasko şirketi bu alanda herhangi bir sorumluluk almaz. Çünkü değer kaybı yaşanan kaza sonrasında aracın ikinci el satışında yaşadığı değer düşüklüğüdür. Kasko poliçeleri sadece araçtaki hasarları kapsar.
Trafik sigortalarında basamak sistemleri bulunur. Daha farklı bir şekilde olsa da kaskoda da basamak sistemi bulunur. Hasara uğrayan ya da kazaya karışan her araçta değer kayıpları olur. İkinci el satışlarında aracın orijinal fiyatı bu hasarlardan kaynaklı olarak çok daha fazla düşer. Kasko kapsamında hasarlı araç onarılarak yenilense de kasko değer kaybı karşılamaz. Hasara uğrayan araç TRAMER üzerinden araştırıldığında yaşadığı değer kaybı görülür. Bu nedenle ikinci el satışlarda alıcılar TRAMER üzerinden sorgulamalar yaparak satın alacakları araç ile ilgili hasar kaydı olup olmadığını kontrol edebilir. Ne tür bir kaza olursa olsun poliçe kapsamında yer aldığı sürece aracın tamir esnasında uğradığı maddi zarar kasko tarafından karşılanmaktadır.
Kaskodan Değer Kaybı Talebi
Araçlar zaman içerisinde eskise bile ikinci el satışlarında değer kaybı oluşturan ana etken kazaya karışmaları olacaktır. Bu alanda değer kayıplarının hesaplanmasında aracın marka ve modeli, trafiğe çıkış tarihi, üretim yılı ve özellikleri kilometresi göz önünde bulundurulur. Araç üzerinden yaşanan ikinci el değer kayıplarında otomobilin kullanım şekli dışında aracın kendisine ait özelliklerde bulunur. Kazalar sonucunda kasko değer kaybı taleplerinde bulunamazsınız. Sadece kusurlu tarafın zorunlu trafik sigortası var ise sigorta şirketine değer kaybı için başvurular yapılabilir. Tazminat davalarında kusurlu olan araç sürücüsüne ya da ruhsat sahibine dava açılabilir. Bazı kasko şirketleri poliçelerinde bu şekilde teminatlar eklenerek yaşanan değer kayıplarında da müşterilerinin yaşadığı zararı karşılayabiliyor. Ancak genel anlamda yapılan kasko poliçeleri kapsamında değer kayıplarının ödemesi yapılmaz.
Araçların ikinci el piyasasında değerinin düşmemesi için temiz kullanımına özen gösterilmedir. Olabildiğince kaza durumlarından uzak kalmak önemlidir. Aracın ikinci el piyasasında değer kaybetmesinde çok çok kriter etkili olabilir. Değer kaybı yaşanması sürücüler için maddi zararlar oluşturur. En çok düşülen yanlışlardan biri de kasko değer kaybı ödediğinin düşünülmesidir. Ancak kasko poliçeleri farklı nedenlerden dolayı araçta oluşan maddi hasarları karşılar. Satış alanında oluşacak değer kayıplarını kapsamaz. Bu nedenle ekstra teminatlar alarak yaşanılan değer kayıplarının kasko güvencesi altına girmesini sağlayabilirsiniz. Kusurlu tarafın sigorta şirketine açılan davada değer kaybı talebinize olumlu yanıt bulunmamış ise değer kaybı tazminat talebi ile mahkemelere başvurular yaparak hakkınızı arayabilirsiniz. Kusurlu aracın trafik sigortası bulunmuyor ise doğrudan araç sahibini baz alarak davalar açılabilir.