Yazı İçeriği
Kaza sonucu hasar gören aracın durumunu tanıtan kavram araç değer kaybıdır. Kaza geçiren araç hasar almış ise mutlaka ikinci el piyasasında değeri düşer. Yaşanan kazalarda kusurlu taraf olmadığınızda mutlaka kasko değer kaybı hesaplama yaparak maddi mağduriyetlerinizin karşılanması için başvurularda bulunabilirsiniz. Genellikle zorunlu trafik sigortası kapsamında sigorta şirketinden talep edilen bu değer kaybı, eğer araç kaskosu içerisinde var ise kasko yapan sigorta firmasından da talep edilebilir. Aracın kazalı olmasında değer kaybı olarak nitelenen durumlarda değişebiliyor. Kaza sonucu boya işlemi göre parça yeniden kazaya uğradığında değer kaybı olarak değerlendirilmez. Ancak Hasarlı parçanın yeni kaza sonucunda tekrar hasar görmesi ve değiştirilmesi değer kaybı olarak tanımlanacaktır.
İlginizi çekebilir: Değer Kaybı Kaskodan İstenir Mi
Kasko Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır ?
Değer kaybı hesaplanırken pek çok kriter baz alınabiliyor. Araç ve araç kullanımı ile ilgili olan bu kriterler arasında üretim yılı, hasar geçmişi ve bu hasarların niteliği, aracın kilometresi, marka ve model bilgisi, trafiğe çıkış tarihi ve Pazar değeri yer alır. Değer kaybı hesaplamaları yapılırken her araca göre farklı nitelikler hesaplamaya dahil edilebilir. Hesaplamalar sigorta eksperleri ya da tarafsız eksperler tarafından yapılıyor. Kaskonun değer kaybı ödemelerinde başvuru mercii olması için araç kaskosunda poliçelerde bu şekilde şartlar bulunması gereklidir. Var ise kasko değer kaybı hesaplama yapılırken hasarlı aracın mekanik ve kaporta hasarları, kullanım şekli, markası, modeli ve ikinci el piyasasındaki baz durumlar baz alınır.
Araçlarda yaşanan değer kayıpları ikinci el piyasasındaki fiyatları çok önemli bir şekilde etkiler. Araç sahibinin zarar etmemesi için bu değer kaybı durumunda başvurması gereken mercii bilmesi ve haklarını araması gereklidir. Aksi halde araç çok başarılı bir şekilde tamir edilse bile satış durumunda çok önemli bir fark oluşacak ve normal fiyatından çok daha ucuz bir fiyata satış yapılacaktır. Bu nedenle Kasko değer kaybı hesaplama işlemlerinin yapılması için mutlaka başvurular yapılmalıdır. Aracın piyasadaki tercih durumu, aracın yaptığı kilometre, yedek parçalarına ulaşım kolaylığı, boya onarımı, parça değişimin nasıl yapıldığı bile değer kaybı hesaplamalarında dikkate alınabilir.
Kasko Değer Kaybı Başvuruları
Poliçenizde araç değer kaybına ilişkin bir madde yer alıyor ise yaşanan kazada kusurunuz bulunmuyor ise mutlaka kaskodan maddi zararınızın karşılanmasını talep edebilirsiniz. Zorunlu trafik sigortası içerisinde de kusurlu olan tarafın sigorta şirketi oluşan bu değer kaybını ödemekle sorumludur. Genel olarak farklı gerekçeler öne sürerek bu ödemekten kaçınan sigorta şirketlerine dava açılarak Kasko değer kaybı hesaplama işlemleri yaptırılır ve aradaki zararın ödenmesi talep edilebilir. Kazada kusuru olmayan taraf yaşadığı bu mağduriyet karşısında sigorta şirketlerinden hakkını arayabilir. Mahkeme sürecine döküldüğünde mutlaka kaza tespit tutanağı, polis raporları, olay fotoğrafları elinizde olmalıdır. Mahkemenin atadığı bilirkişi ekspertiz raporu hazırlayacak ve bu bilgiler ışığında gerekli tutarın mağdur tarafa ödenme konusunda lehte kararlar çıkacaktır.
Araç değer kaybını karşılaması gereken taraf kazaya neden olan taraftır. Kusurlu sürücünün trafik sigortası bu tutarı mağdur tarafa ödemekle sorumludur. Bunun için aracınızdaki değer kaybını belgeleyen bir ekspertiz raporu alabilirsiniz. Bu rapor ile Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurular yapılabilir. Kaza sonucunda çıkan anlaşmazlıklar için davalar açılabilir. Bu alanda kasko poliçeniz var ise onarımdan doğan değer kayıpları ödenir. Genel olarak yapılan kaskolar ile bu kapsamda değerlendirilmez. Bu nedenle Kasko değer kaybı hesaplama yapılarak bu gidi durumlarda ödeme alabilmek için poliçenizde bu şekilde bir anlaşma bulunması gereklidir. Poliçede araç değer kaybı güvencesi yer alıyor ise maddi mağduriyetler kasko firması tarafından karşılanmaktadır.