Hesaplama

Hazine Müsteşarlığı Değer Kaybı Hesaplama

Hazine Müsteşarlığı Değer Kaybı Hesaplama

En çok kazaların yaşandığı yer olan karayolları ağları, özellikle şehir içinde tam bir keşmekeşe dönüşebiliyor. Dikkatsiz sürücüler, hatalı sürüşler, kontrolsüz geçişler ve olumsuz hava durumu gibi nedenlerden dolayı her gün kaza haberleri ile karşılaşıyoruz. Araçların gün geçtikçe artan fiyatları, yedek parça fiyatlarındaki artışlarda bu kazalar sonucunda hem bireysel hem de ülke olarak ciddi zararlar ortaya çıkmasına neden oluyor. Kaza durumların araçlarda yaşanan değer kayıplarının hazine müsteşarlığı değer kaybı hesaplama işlemleri belirlenmesi söz konusudur. 2010 yılında yapılan düzenleme ile Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından duyuru yayınlanmış ve araçlarda yaşanan değer kayıplarının tespiti için kara araçların alanında ruhsat sahibi sigorta eksperleri tarafında yapılması gerekliliği belirlenmiştir.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Formu

Örnek: Fiat Egea, BMW X5, Peugeot 5008 gibi

Gün-Ay-Yıl

İlginizi çekebilir: Araç Değer Düşüklüğü Hesaplama

Hazine Müsteşarlığı Araç Değer Kaybı Hesaplama

Hasar gören araç artık ikinci el piyasasında hasarlı araç olarak nitelendirilir. Bu da önemli oranlarda kazanç kaybına neden olur. Aracın hasar geçmişi ve niteliği, kilometresi, marka ve modeli, üretim yılı, trafiğe çıkışı ve Pazar değeri hazine müsteşarlığı değer kaybı hesaplama işlemlerinde baz alınır. Bu alanda kanunları belirleyen kurum olan Hazine Müsteşarlığı değer kayıplarının belirlenmesinde ruhsat sahibi olan sigorta şirketinin eksperleri tarafından değer kayıplarının belirlenmesini ön görüyor.

Araçlar yaşadıkları kazalar sonucunda ikinci el piyasasında önemli oranlarda fiyat düşüklüğüne giderler. Bu da araç sahibi için kazanç mağduriyeti anlamına gelir. Aracın kaza sonrasında çok düzgün bir şekilde tamir olması bile aracın kazalı araç olduğu gerçeğini değiştirmez. Kayıtlara aracınız hasarlı araç olarak geçecektir. Bu alanda hazine müsteşarlığı değer kaybı hesaplama işlemleri için sigorta eksperleri görevlendirilir. Eksperler araçlardaki değer kayıplarını hesaplarken pek çok kriter göz önüne alır. Hazırladıkları raporda başvurdukları kaynakları tek tek belirtirler. Değer kaybı yaşayan araç sahibi kusurlu araç sürücüsü ya da ruhsat sahibine dava açarak yaşadığı maddi mağduriyetlerin giderilmesini talep edebilir. Ancak değer kayıplarının hesaplanmasında pek çok kriter bulunur. Bazı durumlarda aracın kaza nedeni ile boyanması hasar kabul edilmezken özellikler parça değişimleri ardından yapılan boya hasar maliyeti olarak değerlendirilebilir.

Hazine Müsteşarlığı Araç Değer Kaybı için Zaman Aşımı

Kaza sonucunda araçlarda yaşanan değer kayıplarından kusurlu olan tarafın araç sürücüsü, sahibi ve trafik sigortası ortak bir sorumluluğa sahiptir. Kara araçlarında ruhsat sahibinin sigorta eksperlerinden alınacak ekspertiz raporu ile sorumluluğu bulunan taraflardan birine karşı ya da hepsine birden dava açılması söz konusudur. Ekspertiz raporunda hazine müsteşarlığı değer kaybı hesaplama işlemleri yapılmaktadır. Sigorta şirketine dava açılmış ise araç değer kaybı ekspertiz raporunu alarak Sigorta Komisyonuna başvuru yapabilir ve araç değer kaybından oluşan tazminatı talep edebilirsiniz. Sigorta Tahkim komisyonu görevi yapılan başvuruları inceleyerek başvuru koşullarının sağlanıp sağlanmadığını kontrol eder ve değer kaybı yaşayan araca ait belgelerin incelenmesi ile tazminat ödenmesi ya da ödenmemesine karar verir.

Bu tür davalarda zaman aşımı iki yıl olmaktadır. Süre kaza tarihinden itibaren hesaplanır. İki yıl içerisinde yaptığınız kazalardan dolayı aracınızda değer kaybı meydana gelmiş ise kusurlu olan taraftan değer kaybı tazminatı talep edebilirsiniz. Bunun için eksperlerin hazırladığı hazine müsteşarlığı değer kaybı hesaplama raporları mahkemeye sunulur. Mahkeme bilirkişi atar ve bilirkişinin hazırladığı raporlar baz alınarak değer kaybı yaşayan araç sürücüsüne tazminat verilip verilmemesine karar verir. Yargıtay’ın bu konuda verdiği pek çok emsal karar bulunur. Bu nedenle mahkemelerdeki dava süreci çok uzun sürmez. Kazaya uğrayan aracın tahribat izlerini taşıması nedeni ile önceki değerinden daha az bir değere düşmesi kusurlu olan tarafın tazminat ödemesi için yeterli bir sebeptir.

Danışmana Sor
Merhaba,
Araç Değer Kaybı Danışmanı olarak size danışmanlık hizmeti sağlamaktan onur duyarız. Size nasıl yardımcı olabiliriz?