Yazı İçeriği
Araçlarda yaşanan kazalar sonucunda hasarlar meydana gelir. Bu araç için bir değer kaybıdır. Yaşanan her hasar aracın orijinal rayiç bedeli üzerinden değer kayıplarına neden olacak, aracın değerinin git gide düşmesine neden olacaktır. Bu tür durumlarda hasar değer kaybı hesaplama yapmak için aracın rayiç bedeli, onarım tutarı ve kaza anındaki kilometresi ortalama rakamlar görebilmek için ihtiyacınız olan kriterlerdir. Ortaya çıkan hasarın ne kadar başarılı bir şekilde onarıldığına bakılmaksızın yaşan kaza durumu rapor edilir ve onarım miktarı aracın rayiç bedeli üzerinden düşüşlere neden olur. Hasardan kaynaklı olarak boy, parça değişimi gibi işlemler yapılmış ise bunlarda ekstra masraf olarak hesaplamalarda yer alacaktır.
İlginizi çekebilir: Araç Kaza Değer Kaybı Hesaplama
Hasar Kaybı Hesaplama
Araç değer kaybı için başvurabilecek olan taraf kusursuz olan sürücüdür. Ya da en az kusurlu olan taraftır. Kusurlu taraf değer kaybı için başvuru yapamaz. Başvuru için önce dilekçe hazırlanır. Dilekçe de aracınıza hasar veren aracın plakası, kendi plakanız ve kimin ne kadar kusurlu olduğuna dair bilgi yer almalıdır. Başvurular öncesinde yaşanan kaza durumunda ne kadar ödeme alacağınızı hasar değer kaybı hesaplama yaparak öğrenebilirsiniz. Online olarak kullanacağınız sistemlerde ortalama rakamlar elde edilebilir. Suçlu olan araç sahibinin zorunlu trafik sigortası var ise sigorta şirketi tarafından ödenecek bu bedel, trafik sigortası olmadığı durumlarda şahıslarca karşılanır.
Hesaplama yapılırken baz alınan kriterler bulunuyor. Ancak bu kriterler aracın özelliklerine hatta kullanma şeklinize göre bile değişebilir. En önemli başlık aracın üretim yılıdır. Araç geçmiş dönemlerde başka hasarlar almış ise bu hesaplamaların yönünü değiştirecektir. Aracınız daha önceden de kaza yapmış, parça değişimi yaşamış, boyası yenilenmiş ise rayiç bedeli belirli bir düşüş yaşamıştır. Yeni hasar değer kaybı hesaplama işlemi bu düşüş baz alınarak yapılır. Ve araç orijinal değerinden çok daha fazla zarar ile yeni bir değer kazanır. Ayrıca her aracın markasına özel parçaları vardır. Bu nedenle markanıza ait teknik destek almak aracın çok daha fazla değer kaybına uğramasının önüne geçer. Bu da hesaplamalarda bir artı olarak kullanılır.
Araç Hasar Değer Kaybı Hesaplama
Hesaplamalar yapılırken aracın marka ve model bilgisi de çok önemlidir. Hesaplama için aracın aktif olarak kullanılmaya başlandığı tarihte istenecektir. Özellikle aracın trafiğe çıkış tarihi ve aracın Pazar değeri hasar değer kaybı hesaplama işlemlerinde kullanılan önemli krtierler arasında yer alır. Kaza durumunda sigorta şirketini arayarak araç değer kaybının karşılanması talep edilebilir. Kazaya sebep olan aracın sigorta şirketi tarafından hasar karşılanmaktadır. Bunun için sigorta eksperleri hesaplamalar yapar. Ekserler araç hakkında gerekli bilgileri ve evrakları toplar. Elde edilen bilgiler kapsamında hasar miktarı belirlenir. Sigorta şirketinin ödemesi gereken onarım maliyeti bu şekilde ortaya çıkar.rs
Eksper hazırladığı raporu sigorta şirketine ulaştırır. Raporu alan sigorta şirketi zarara uğrayan araç sahibine ödeme yapar. Bu durumlarda aracın yaşı önemlidir. Çünkü araç yaş sınırını aşmış ise sigorta şirketleri farklı yaptırımlar uygulayabilir. Bu durumlarda hasar değer kaybı hesaplama işlemlerinde ek bir paragraf açılır. Araç sahipleri için en güvenli sigortalama kasko kullanımları olabilir. Pek çok olumsuzluk gibi araç değer kaybına yönelik durumlar içinde aracın sigortalanması söz konusudur. Bu şekilde aracın daha güvenli bir şekilde trafiğe çıkması söz konusu olacaktır. Çeşitli kaza risklerine karşı araç sahipleri kendilerini maddi olarak güvence altına almış olacaktır. Yaşanan olumsuzluklarda hakkınızı aramak için ise hukuki açıdan destek alabilir ve hakkınızı ararken daha bilinçli adımlar atarak mağduriyet yaşanmasının önüne geçebilirsiniz. Özellikle şehir merkezlerinde artan trafik hacmi araçların hırsızlık, hasar ya da kaza durumlarına karşı tedbir almasını büyük bir zorunluluk haline getiriyor.