Hesaplama

Değer Kaybı Tazminatı Hesaplama

Değer Kaybı Tazminatı Hesaplama

Her şehirde giderek artan bir trafik yoğunluğu bulunuyor. Bu nedenle yasalar kapsamında alınan tedbirlerle oluşması muhtemel maddi ve manevi zararların önüne geçilmeye çalışılıyor. Bu tedbirlerden biri olan zorunlu trafik sigortası trafiğe çıkan her aracın yaptırması gereken bir sigorta çeşididir. Özellikle trafik kazaların pek çok maddi ve manevi mağduriyetin önüne bu şekilde geçilebiliyor. Araçlarda hasar oluşması demek araçların değer kaybına uğraması anlamına gelir. Araç sahipleri ortalama bir rakam öğrenmek için online olarak değer kaybı tazminatı hesaplama araçları bulabilirler. Kusurlu olan tarafın zorunlu trafik sigortası bulunuyor ise bu değer kaybını sigorta şirketinden talep etmek mümkündür. Eğer sigortası bulunmuyor ise zarar doğrudan sürücüden talep edilmek üzere sürücüye dava açılabilir.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Formu

Örnek: Fiat Egea, BMW X5, Peugeot 5008 gibi

Gün-Ay-Yıl

    İlginizi çekebilir: Kaskodan Değer Kaybı Alınır Mı

    Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Hesaplanır ?

    Araç ile ilgili pek çok kriter değer kaybı tazminatı hesaplama işlemlerinde kullanılır. En önemli başlık ise aracın kaza öncesindeki fiyatı, hasar durumu ve niteliği, kaza anındaki aracın kilometre değeri olmaktadır. 100 bin TL olan bir araçta 20 bin TL bir hasar oluşmuş ise ortalama aracın değerinde 15 ile 22 bin TL arasında bir düşüş yaşanacaktır. Sigorta eksperleri tek tek inceledikleri kriterler ile bu hesaplamaları yaparlar. Araç sahipleri araçlarındaki tamiratları yaptırdıktan sonra kusurlu olan tarafa dava açar. Dava açarken mutlaka kaza tespit tutanağı, polis raporları, aracın kaza sonrasındaki görüntüleri de açılan mahkemede kullanılmalıdır.

    Aracın üretim yılı, hasar geçmişi ve niteliği, kilometresi, marka ve modeli, trafiğe çıktığı tarih, ikinci el değeri, işlem gören parça sayısı, değişen parçaların önemi, onarım yapan yerin yetkili servis olup olmaması bile değer kaybı tazminatı hesaplama işlemlerinde dikkate alınır. Boya işlemleri de değer kaybında yer alacak onarım maliyetleri arasında yer alır. Kusurlu araç sahibinin sigorta şirketi tarafından ödenmesi gereken bu tazminat, değer kaybı yaşayan araç sahibi için yasal bir haktır. Bu nedenle açılan davalarda tüm belge ve bilgiler bulunuyor ise dava değer kaybı yaşayan araç sahibi lehine sonuçlanacaktır.

    Değer Kaybı Tazminat Talebi

    Trafik kazalarında maddi hasarlar oluştuğunda aracın değer kaybetmesi normaldir. Kazadaki kuruş oranına göre araç değer kaybı tazminat davası açılabilir. Kazada yüzde yüz kusurlu olan tarafın değer kaybına ilişkin dava açması mahkeme tarafından reddedilir. Dava süreci ortalama olarak  9 ay ile 2 yıl arasında sürer. Araç sahibi uğradığı zarardan dolayı değer kaybı tazminatı hesaplama talep eder. Bunun yanında aracın hasarlı olmasından kaynaklı olarak kullanılmayan sürede araç sahibinin günlük kazancından olan bir zarar olduğu için açılan davalarda bu zararda tazminat talepleri içerisinde yer alır. Araç sürücüsü ve ruhsat sahibi farklı olduğunda ise ikisinden birine karşı dava açılır. Ya da ikisi birden sorumlu tutularak davada sorumlu taraf olabilir.

    Dava sürecinde tarafların kusurluluk oranları ve araçta yaşanan değer kaybı tazminatı hesaplama için bilirkişi atanır. Genelde bilirkişi raporu dava sürecinin seyrini belirler. Araçta daha önceden yaşanan bir kaza sonucunda da hasar durumu ve değer kaybı var ise açılan dava reddedilebilir. Dava açılmadan önce aracın mutlaka kaza kaydı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Özellikle parça değişiminin olup olmadığı dikkate alınmalıdır. Tüm bunlar bilirkişi raporunda detaylı bir şekilde yer alacaktır. Pek çok sigorta şirketi kazalardan kaynaklı oluşan değer kayıplarını poliçelere dahail etmez. Bu da söz konusu olan değer kayıplarını karşılamamaları anlamına gelir. Açılan davada kusurlu olan taraftan bu tazminat bedeller talep edilir. Özellikle araç sürücüsü ve ruhsat sahibi kusurlu taraf ise mahkeme tarafından tazminat bedeli onlardan tahsil edilir.

    Danışmana Sor
    Merhaba,
    Araç Değer Kaybı Danışmanı olarak size danışmanlık hizmeti sağlamaktan onur duyarız. Size nasıl yardımcı olabiliriz?