Trafik kazaları her araç sahibinin başına gelebilecek olumsuzluklar arasında yer alır. Maddi ve manevi pek çok mağduriyetlerin yaşandığı bu durumlar pek çok zararı da beraberinde getirir. Hasar alan araç eskisinden daha iyi olacak şekilde onarım görse de artık kazalı araç olarak tanımlanır. Bu da aracın ikinci el piyasasında fiyatının düşmesine neden olur. Araç sahibi yaşadığı değer kaybı kaskodan istenir mi araştırmaları yapsa da bu alanda kaskoda herhangi bir ek teminat bulunmuyor ise kasko sadece tamirden doğan masrafları karşılayacaktır. TRAMER kayıtlarına anında geçen hasar kayıpları ile aracınızın orijinalliğini kaybeder.
İlginizi çekebilir: Kasko Değer Kaybı Hesaplama
Değer Kaybına Karşılık Kasko Poliçeleri Var Mı ?
Genel olarak yapılan kasko poliçeleri değer kayıplarını kapsamaz. Sadece teminatlarda belirtilen durumlar kapsamında aracın tamir masraflarını karşılar. Ancak ek bir teminat olarak yaşanan kaza durumlarında aracın değer kaybı için de poliçe yapılırsa değer kaybı kaskodan istenir mi araştırmaları pozitif olarak sonuçlanır. Araç değer kaybı, kaza sonucunda araç sahibinin aracının satış durumunda karşısına çıkacak fiyat düşüklüğüdür. Özellikle büyük hasarlar söz konusu ise araç sahibinin değer kaybını mutlaka talep etmesi kazanç mağduriyeti yaşamasının önüne geçer. Bu kayıpları aracınızı satışa çıkardığınızda görebilirsiniz. Bunun yanında farklı bir alanda karşınıza çıkmaz.
Kaza yapan araç onarım çalışmalarının ardından hasar derecesine göre ikinci el satışlarda fiyat düşüşüne maruz kalır. Araç sahipleri satış sırasında zarar etmemek için değer kaybı kaskodan istenir mi gibi araştırmalar yaparak hak arayışlarına girebiliyor. Yaşanan kazada kusurlu olan taraf olmadığınızda yaşadığınız değer kaybını kusurlu olan taraftan tahsil edebiliyorsunuz. Değer kaybını talep edeceğiniz taraf ya tamamen kusurlu olmalıdır ya da diğer sürüye karşılık daha fazla kusur sahibi olmalıdır. Kusurlu olan taraf değer kaybı talebinde bulunamaz. Kaza gören araç orijinal yedek parçalar kullanılarak tamir edilse bile artık kaza görmüş bir araç olarak daha düşük fiyat aralıklarında satılır. Kusursuz olan araç sahibi kusurlu araç sahibi ya da ruhsat sahibine değer kaybının karşılanması adına dava açarak tazminat talebinde bulunabilir.
Değer Kaybını Karşılayan Sigorta
Kaza sonucunda araçtaki maddi kayıpları ve hasarları karşılayan iki türlü sigorta bulunuyor. Bunlardan ilki zorunlu trafik sigortasıdır. Diğeri de kasko olacaktır. Bu iki sigorta firması da belirli şartlar oluştuğunda mağdur araç sahibine değer kaybı ödemesi yapar. Zorunlu trafik sigortası trafikteki diğer aracı maddi ve manevi olarak koruyan bir sigorta türüdür. Kazaya karışan birden çok araç olduğunda zorunlu trafik sigortası sadece en az kusurlu ya da kusursuz araç sahibine değer kaybı noktasında ödeme yapar. Bunun dışında değer kaybı kaskodan istenir mi araştırmalarınızda genel poliçelerin bu şekilde bir değer kaybı karşılamadığını görebilirsiniz. Sadece kasko yapılırken değer kaybına ilişkin bir poliçeniz bulunuyor ise hasarınızın karşılanmasını talep edebilirsiniz.
Mağdur olan araç sahibi iki yıl içerisinde kusurlu tarafın sigorta şirketi ya da zorunlu trafik sigortası yok ise doğrudan araç sahibinden değer kayıpları için taleplerde bulunabilir. Başvuru yaparken ekspertiz raporu alınması gereklidir. Sigorta şirketi talebinize olumlu yanıt vermiyor ise Sigorta Tahkim Komisyonu ile iletişime geçebilirsiniz. Kasko poliçesinde bu şekilde bir teminat olduğunda değer kaybı kaskodan istenir mi araştırmalarınızda ekspertiz raporunuz ile birlikte kasko üzerinden değer kaybı talep edilebilir. Aracın üretim senesi, hasar geçmişi ve niteliği, kilometresi, marka ve modeli, trafiğe çıkış tarihi ve Pazar değeri baz alınarak değer kaybı hesaplamaları yapılacaktır. Sigorta eksperleri tarafından hazırlanan ekspertiz raporları ile hakkınızı aramanız gereken platformlarda lehinize sonuçlar alabilirsiniz.