Hasarlı bir trafik kazası ardından araçta oluşan hasar nedeniyle değer düşüklüğü oluşabilmektedir. Oluşacak bu türden bir maddi kayıp sonrası sigorta şirketlerinden maddi kaybın tazmini talep edilebilmektedir. Üstelik bu başvuru ve talep için herhangi bir aracıya da ihtiyaç duyulmamaktadır. Başvuru işlemlerinizi bizzat araç sahibi tarafından tamamlanabilecektir. Aynı zamanda vekaletname vereceğiniz bir avukat ile de sorunu çözümleyebileceksiniz. Özellikle değer kaybı almak için şartlar hakkında bilgi sahibi olmak soruna bilinçli yaklaşmanızı sağlayabilecektir.
Ülkemizde her gün onlarca trafik kazası meydana gelmektedir. Üstelik bu kazaların birçoğu maddi hasarlı kazalardan oluşmaktadır. Kazalar nedeniyle hasar alan araçlara ilişkin onarım maliyetleri de sigorta şirketleri tarafından karşılanmaktadır. Tabii ki bu hasarların karşılanması aşamasında kazadaki kusur oranları dikkate alınmaktadır. Özellikle kaza sonrasında tutulan hasar tespit tutanakları bu konuda büyük önem taşımaktadır. Günümüzde gelişen teknoloji ve imkanlar ile bu süreç oldukça hızlı bir şekilde işletilmektedir. Polis çağrılmasına gerek kalmadan taraflar anlaşmalı olarak tutanaklarını tutabilmektedirler.
Araç değer kaybı tazminatı başvurusunda bulunabilmek için ilk ve en önemli koşul kusur durumudur. Kazada kusurlu taraf olmanız durumunda tazminat başvurusu yapmak mümkün olmayacaktır. Diğer taraftan zaman aşımı süreleri dikkate alınmalıdır. Kazanın meydana geldiği andan itibaren iki yıl içerisinde başvuru yapılmış olmalıdır. Son olarak değer kaybı yaşanılan bölge daha önce başka kaza nedeniyle değer kaybına uğramamış olmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Değer Kaybı Hangi Şartlarda Alınır ?
Değer Kaybına Neden Olan Hasarlar
Sürekli olarak kullanılan her mekanik ürün zaman içerisinde eskiyerek değer yitirmektedir. Otomobiller de kullanıldıkça ilk trafiğe çıktıkları gün kadar yeni ve değerli kalamazlar. Özellikle ikinci el araç piyasasında değer kaybına neden olan farklı unsurlar vardır. Aracın sahip olduğu kilometre, üretim ve trafiğe çıkış yılı bunlardan bazılarıdır. Diğer taraftan araçta yaşanan değer kaybına sürücülerin de doğrudan etkisi olabilmektedir. Satışa çıkarıldığında hızlı ve değerinde satış amaçlayan araç sahiplerinin de bu konuda titiz davrandıkları görülmektedir. Fakat ne kadar dikkat edilirse edilsin istenmeyen kazalar ile karşılaşılabilmektedir. Bu kazalar sonucunda araçlarda ciddi değer kayıpları yaşanması da muhtemeldir. İşte bu değer kayıpları kusuru olmayan araç sahibi tarafından talep edilebilmektedir.
Öte yandan her maddi hasar ve değer kaybı talep edilebilir nitelikte değildir. Yaşamış olduğunuz kaza sonrası mini onarım kapsamında değerlendirilen basit onarımlar için değer kaybı istenilemeyecektir. Benzer şekilde plastik tampon ve basit kaporta onarımları da tazminat kapsamında değildir. Diğer kapsam dışı olan bazı onarımlar; teyp-radyo, jant, elektronik, döşeme aksamı, lastik, cam gibi şeklinde sayılabilecektir. Diğer bir deyişle sayılan konularda yaşadığınız kayıplar için tazminat başvurusunda bulunmanız mümkün değildir. Araç sahipleri, kaza sonrası değer kaybı almak için şartlar hakkında yeterince bilgi sahibi olmak durumundalardır. Eğer yeterli bilgiye sahip olurlarsa süreci doğru bir şekilde yönetebileceklerdir.
Araç Değer Kaybı Tazminatı
Trafikte yaşanılan bir kaza sonrası hasar alan araçlar kayıtlarda hasarlı araç olarak görünmektedir. Bu durumun yanı sıra onarım gören aracın piyasa değerinde negatif yönde bir değişim yaşanmaktadır. Söz konusu kayıplar kusurlu bulunan tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır. Sigorta şirketi tarafından karşılanacak bu tutara da değer kaybı tazminatı denilmektedir. Sigorta şirketleri, aracın durumuna göre bazı hesaplamalar yaparak ödeme gerçekleştirmektedir.
Değer kaybı almak için şartlar uygun olduğunda aracın marka ve modeline bakılmaksızın başvuruda bulunulabilecektir. Her marka ve model araç için değer kaybı tazminatı başvurusu yapılabilecektir. Benzer şekilde aracınızın kilometresine ilişkin de bir sınırlandırma bulunmamaktadır. Ancak uygulamada yüksek kilometre araçlarda ödenecek tazminat tutarının daha düşük olduğu bilinmektedir. Tazminat başvurusu için aracınızı satmanız gerekmemektedir. Oluşan hasar sonrası zamanaşımı süreleri dikkate alınarak başvurular tamamlanmalıdır.