Hesaplama

Araç Kaza Değer Kaybı Hesaplama

Araç Kaza Değer Kaybı Hesaplama

Araçlar karıştıkları kazada hasar aldıklarında TRAMER kayıtlarına hasarlı araç olarak kaydedilir. Bu da ikinci el piyasasında oldukça fazla bir fiyat düşüklüğü ortaya çıkaracaktır. Aracın orijinal değerinde bir düşüş oluşturan araç kaza değer kaybı hesaplama işlemleri yaşanılan maddi mağduriyetin ortalama rakamlarını belirlemek için yapılır. Online olarak bazı kriterler belirlenir ve otomatik hesaplamalar yapılabilir. Genel olarak geçerli bir hesaplama için sigorta eksperlerine başvurulur. Değer kaybı hak talebinde bulunmak içinde hazırlanacak evraklarda mutlaka bu ekspertiz raporlarının olması gereklidir. Zorunlu trafik sigortası içerisinde kusurlu olan tarafın sigorta şirketi tarafından bu ödemeler yapılır. Ya da aracın kaskosunda bu şekilde bir ibare var ise kasko üzerinde de değer kaybı ödemeleri talep edilebilir.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Formu

Örnek: Fiat Egea, BMW X5, Peugeot 5008 gibi

Gün-Ay-Yıl

İlginizi çekebilir: Hasar Değer Kaybı Hesaplama

Kaza Sonrası Değer Kaybı Hesaplama

Hasar alan araç çok iyi bir şekilde onarılmış olsa bile artık satışlarda kazalı araç olarak geçer. Bu da fiyatın düşmesinde etkilidir. Aracın tamiratı için harcanan tutarın yanında aracın bu onarım ile birlikte maruz kaldığı değer kaybının ne kadar olduğunu bulmak için bazı kriterler ile birlikte araç kaza değer kaybı hesaplama işlemi yapılır. Aracın ikinci el piyasasındaki satış fiyatı kazasız durumuna nazaran düşük olur. Bu da kazanç kaybına neden olur. Hesaplamalar yapılırken tek bir kriter kullanılmaz. Birden fazla kriter ile hesaplamalar yapılır.

Hesaplamalarda öncelikle aracın hasar durumu baz alınır. Hasar durumu ne kadar büyük olursa yaşanan değer kaybı o derece büyük olur. Hesaplamalarda kullanılan diğer kriterler arasında aracın modeli, markası, kilometresi, donanımı, üretim tarihi ve yaşı da hesaplanır. Aracın kaza öncesindeki fiyatı, aracın onarım yeri hatta trafiğe çıkış tarihi de hesaplamalar yapan eksperlerin dikkate aldığı kriterler arasında yer alır. Hasarım durumu ve ciddiyeti hasarın ortaya çıkma şekli ve nedeni de araç kaza değer kaybı hesaplama işlemlerinde tek tek değerlendirilmektedir. Bu hesaplamalar ve hak arayışlarında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, zamanaşımına kalmadan bu taleplerin yapılmasıdır. Kaza üzerinden iki yıl geçmiş ise değer kaybı için kusursuz bile olsanız hak arayışında bulunamazsınız.

Kaza Değer Kaybı Hesaplama

Genel kasko poliçeleri değer kaybından dolayı meydana gelen hasarları karşılamaz. Bu nedenle kazaya sebebiyet veren araç sahibine değer kaybından dolayı tazminat davası açılabilir. Kaza anındaki sürücü farklı, aracın ruhsat sahibi farklı ise sadece birine dava açılabilir. Bazı durumlarda ruhsat sahibi de sorumlu tutulabilir. Bu nedenle davalar açılabilir. Açılan davada araç kaza değer kaybı hesaplama işlemleri için acıkan davada araç değer kaybı tespiti gereklidir. Bunun için Türk Borçlar Kanunu’nun 122. Maddesine göre ispat sorumluluğu davalıda olur. Karşı taraf kazada kusursuz olduğunu iddia ediyor ise onlarda bunu ispat etmekle yükümlüdür. Kusursuz olduğu ispat edilemiyor ise oluşan bu değer kaybını ödemekle yükümlü olmasına kara verilir.

Dava sürecinde araçta oluşan hasarın miktarının tespiti için talepler yapılır. Aracın tamiratı ve bakımından oluşan zararlarında karşı taraftan talep edilmesi söz konusudur. Özellikle hasar alan araç kiralık araç ise ya da ticari taksi gibi çalışma alanlarında kullanılıyor ise karşı taraftan günlük iş kayıpları da talep edilebilir. Yapılan tahkikatlarda araç kaza değer kaybı hesaplama işlemleri yapılır. Bu şekilde ikinci el piyasasında yaşaması muhtemel maddi zararın önüne geçilir. Kusurlu olan tarafa açılan davalarda bu sorumluluk genel olarak ispatlar yapıldığında kaza yapan araç sürücüsüne kalır. Trafik sigortası var ise zararı kusurlu tarafın sigorta şirketi öder. Ancak kusurlu araç sahibi alkollü araç kullanılıyor ise ya da kusur durumuna göre sigorta şirketinin kendisine dava açmasının önüne geçemez.

Danışmana Sor
Merhaba,
Araç Değer Kaybı Danışmanı olarak size danışmanlık hizmeti sağlamaktan onur duyarız. Size nasıl yardımcı olabiliriz?