Hesaplama

Araç Değer Kaybı Hesaplama

Araç Değer Kaybı Hesaplama

Araç herhangi bir kazaya karıştığında onarım görürse ikinci el satışlarında değerinin belirlenmesi için araç değer kaybı hesaplama yapılır. Hasar gören araç çok iyi bir şekilde tamir işlemi geçirse de değeri normalinde çok daha düşük olur. Fiyat hesaplamalarında hasarlı alanında hiç değişmemiş ya da onarım görmemiş olması önemlidir. Bir araç kaza geçirdiğinde işlem gören parçası hasar almış olması değer kaybı olarak hesaplanmaz. Ancak hasarlı olan parçanın değiştirilmesi söz konusu olduğunda bu araç içi bir değer kaybıdır.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Formu

Örnek: Fiat Egea, BMW X5, Peugeot 5008 gibi

Gün-Ay-Yıl

İlginizi çekebilir: Motosiklet Değer Kaybı Hesaplama

Aracın değer kaybına uğramış olarak kabul edilmesi için bazı şartları taşıması gereklidir. Bunlardan ilki aracın değer kaybını alabilmeniz için yapılan kazada haklı olmanız çok önemlidir. Kazaya sebebiyet veren taraf olduğunuzda değer kaybı talep etme imkanınız olmaz. Haklı olan taraf olsanız da başvuru yaparken kaza üzerinden iki yıl geçmemesi gereklidir. İki yıl içerisinde zaman aşımı süreci uygulanacaktır. Haklı olan taraf olarak başvuru yapılmadığında hakkınızı kaybedebilirsiniz. Özellikle trafikte olan her araç sahibinin trafik sigortası olmalıdır. Eğer kazada haksız ola tarafın trafik sigortası yok ise haklı olan tarafın araç değer kaybı hesaplama işlemi yapılır ve şahıs olarak  bu zararı ödemekle mükellef olur.

 Değer Kaybı Hesaplama

Hesaplamalar yapılırken pek çok kritere bakılarak brüt tutar belirlenir. Araç ve aracın kullanım biçimi ile ilgili olan kriterlerden bazıları şunlardır:

  • Araca ait üretim yılı
  • Aracın niteliği ve hasar geçmişi
  • Aracın kilometresi
  • Aracın modeli ve markası
  • Aracın trafiğe çıkış tarihi
  • Aracın Pazar değeri

Aracın kaza tarihindeki araç değer kaybı hesaplama işlemi için hasarsız oiyasa değeri ile hasarlı haldeki ederi arasındaki fark belirlenir. Özellikle aracın yaşı ve yürüyen aksamı denilen bölgesinde aldığı tüm hasarlar kapsamı birlikte değerlendirilir.

Aracın değer kaybına neden olan sürücü kusurlu olduğu için kusurlu tarafın sigorta şirketi ortaya çıkan zararı öder. Bunun için kara araçları branşından ruhsat sahibi olan sigorta eksperlerinden araç değer kaybı raporu alınır. Bu rapor elinizde olduğunda sorumlu olanlardan birine hatta kazaya karışan başka araç sahipleri de varsa tümüne birden dava açmanız söz konusudur. Sigorta şirketlerine karşı açılan bu davalarda araç değer kaybı ekspertiz raporunun yanında sigorta tahkim komisyonua da başvurular yapılır. Bu şekilde araç değer kaybı hesaplama yapılır ve  ortaya çıkan zarar için tazminatınızı tahsil edebilirsiniz. Normal durumlarda araç kazaya karıştığında anında trafik sigortası devreye girmektedir. Kazaya karışan birden fazla araç olduğunda kazaya neden olan araçların da değer kaybı yaşanabilir. Bu durumda trafik sigortası sadece kazada hiçbir suçu olmayanın ya da en az hatası olanın değer kaybını karşılayacaktır.

Araç Değer Kaybı Hesaplama 2021

Genel olarak aracın kaza öncesindeki ve sonrasındaki hasar kaybı oranı araç değer kaybı hesaplama da yapılan işlemdir. Aracın değeri 50 bin TL olduğu düşünülürse kazada 10 bin TL masrafı olduğu varsayıldığında kaza sonrasında aracın yeni değeri 40 bin TL olacaktır. Değer kaybı hesaplamalarında aracın kaza öncesindeki ve sonrasındaki rayiç bedeli baz alınır. Aracın kilometresine bakılır. Araç tamirat masrafı, onarılan ya da değişim yapılan parçalarla ortaya çıkan masraflar, boya ve parçanın orijinalliğine bakılarak hesaplamalar yapılır. Hesaplamalarda genel olarak aracın ikinci el piyasa değeri baz alınmaktadır. Aracın kilometresi hesaplamalara her 15 bin kilometrede yüzde on eksi olarak yansır. Kilometresinin fazla olması aracın yıprandığını gösterir. Ayrıca aracın her yaş kaybı da değerinin azalmasında yüzde 10 etkili olacaktır. Buna bakarak 10 yaşında olan bir aracın değer kaybı olmaz.

Danışmana Sor
Merhaba,
Araç Değer Kaybı Danışmanı olarak size danışmanlık hizmeti sağlamaktan onur duyarız. Size nasıl yardımcı olabiliriz?